Masterclass Augustus 2020

 

Sacraal theater – aanvulling
Vaak hanteren we concepties die ons in alles wat we doen bepalen. We hebben een idee hoe iets zou moeten zijn. Ons handelen wordt dan een performance: je hebt alles gepland. Het leeft niet meer, kent geen speelsheid, menselijkheid of verrassing. Wat als we voorbij de grenzen van het bekende treden? Wat als we ‘de onschatbare en onnoembare potentie van een persoonlijkheid oproepen’ (Spolin)? Deze Masterclass is een exploratie naar de bron. Hoe jij uit jezelf kunt verrijzen – hoe jij iets met jezelf kunt laten gebeuren.

Het klinkt wat hoogdravend, maar o.a. Brecht geloofde dat theater bestaat om de menselijke conditie te verbeteren. Om een transitie in werking te zetten. Als acteur, degene die de bron faciliteert, dien je jezelf daadwerkelijk open te stellen om dit mogelijk te maken. Geen rol die jij aanneemt, geen ‘acteren’, maar daadwerkelijk laten ontstaan wat opkomt.

Deze Masterclass legt de focus op ervaring (ipv enkel zien, horen of handelen vanuit het hoofd). De Masterclass legt geen nadruk op enkel descriptief of narratief theater. Het biedt de mogelijkheid om te transforeren door creativiteit. Het laat zien wat communicatie kan (hoe je op een zelfde frequentie kan functioneren), dat je geen eigenaar bent van een moment (dus ook voorbij kunt gaan aan je ego) en hoe je kunt vertrouwen op de ervaring en je intuïtie.

De methoden en technieken in deze twee dagen zijn gebaseerd op theorieën van Viola Spolin, Peter Brook, Jerzy Grotowski, Anna Halprin, Antonin Artaud, Bertolt Brecht, Stella Adler & Jacques Copeau. Met theorieën van Mircea Eliade en Søren Kierkegaard.

Aanmelden/ info: info [@] ferdykarto.nl   (let op: aanvullende info participanten is noodzakelijk)

Masterclass gaat plaatsvinden bij minimaal 7 participanten.